SPAM, adathalász levelek

Az elmúlt napokban ismét megszaporodtak a különböző, adathalászást célzó, rosszindulatú elektronikus levelek, e-mailek. Ezek eltérő módszerekkel, de ugyanazon célt szolgálják. Ráveszik a gyanútlan felhasználót, hogy idegen, a támadó által üzemeltetett oldalakon megadják azonosítójukat és jelszavukat. Az így megszerzett adataik segítségével aztán könnyedén hozzáférnek e-mail fiókjukhoz és más rendszerekben tárolt dokumentumaikhoz, ezzel beláthatatlan károkat okozva. Jobb esetben személyes vagy üzleti adataikkal visszaélés nem történik, "csak" újabb adathalász vagy kéretlen reklámlevél áradat kiküldésére használják e-mail fiókjukat.

Amennyiben mégis beérkezne postafiókjába egy adathalász levél, kérjük NE adja meg adatait.

Ha nem tudják eldönteni egy levélről, hogy biztonságos-e a megnyitása, kérjék az informatikus segítéségét.

Figyelmeztető jelek, ami alapján biztosra vehető, hogy rosszindulatú, az adataink ellopását célzó levélről van szó:

  • A levél tört magyarsággal felhasználói fiókunk lejártára figyelmeztet.
  • A levél nem tartalmaz ékezeteket, helytelen ékezeteket, vagy véletlenszerű, nem magyar karaktereket tartalmaz.
  • A levél nem az adott intézeti vagy NAIK szerverein található oldalra mutató linket tartalmaz, vagy kérik, hogy e-mailben küldjük el a jelszavunkat.

Az informatikai üzemeltetők nem ismerik, és soha nem is kérik el a felhasználók jelszavát. A problémák, hibák elhárításához az informatikus munkatárs a felhasználót kéri meg a bejelentkezésre,és nem jelszava megadására ösztönzi.

Tags: